sâmbătă, 2 august 2014

De ce "The Fripturist"?

 În politica românească nimic nu e firesc. În politica de la noi, noţiunile au căpătat intenţionat alte valenţe, complet diferite de realităţile lumii civilizate. În politica noastră nu există sisteme doctrinare şi ideologice care să se opună şi nici o adevărată educaţie politică de bază. Omul se duce la vot fără să ştie prea clar ce presupune gestul său. Pe undeva, el ştie că acţiunea e fără rost, de aici şi absenteismul uriaş manifest la noi: alegătorul îşi exprimă astfel protestul faţă de o clasă politica mincinoasă şi manipulatoare. Nu, alegătorul nu ştie cu precizie asta, pentru că-i lipseşte complet educaţia politică, dar simte că lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie. Vede că anii trec, iar evoluţia economică şi socială întârzie. Vede că acum se joacă o piesă pe care unii şi-o amintesc jucată şi în anii ’90, vede şi nu are încredere că reluarea piesei va duce la un altfel de final, aşa că decide să nu se implice; „măcar atât”, îşi spune el.

Spunea cineva (ticălos, zic eu) că doctrinele sunt moarte. Exact asta spunea ilici în 1990, când susţinea un concept nedemocratic, dar specific democraturii, „pluripartidism în interiorul Frontului”. Doctrinele, fie ele de stânga sau de dreapta, asigură baza filozofică, şcoala de gândire de care un partid se foloseşte pentru a pune în practică ideologia pe care a ales s-o urmeze. La rândul ei, ideologia este absolut necesară pentru a da ţinuta, profilul şi poziţia partidului respectiv pe eşichierul politic intern şi internaţional. Fără doctrină, ideologia nu există, iar fără ideologie, partidul în cauză nu poate avea o idee fermă pe care s-o urmeze, nici o strategie şi nici un mesaj onest pe care să-l transmită electoratului.

„The Fripturist” îşi propune să facă lumină asupra noţiunilor de bază ale politicii, cele care sunt şi baza democraţiei în orice ţară de pe planetă. Vă propun să disecăm împreună acele concepte lipsite de conţinut, anunţate cu pompă, dar în esenţă, doar propagandistice. Să vedem că politica nu e doar murdară şi necinstită, ci ea trebuie să fie condusă după principii morale şi după criterii extrem de bine precizate doctrinar. La fiecare postare, trebuie să abordăm câte un aspect eludat până acum sau, mai rău, prezentat mincinos. „The Fripturist” este o publicaţie de dreapta, nu una de „centru-dreapta” şi nici una „echidistanta”, ci o tribună unde adevărul şi corectitudinea trebuie să fie primele obiective. Sper să putem elabora împreună un crochiu al unei doctrine/ideologii creştin-democrate, principii şi valori ce pot fi apoi împrumutate şi puse în practică de către un partid politic, existent sau nu încă.


Contextul şi motivaţia apariţiei acestei tribune sunt încă insuficient evidente. Vor veni alegeri prezidenţiale, alegeri ce sunt încă din februarie trucate prin aparatul propagandistic folosit cotidian. Românii nu pot da naştere unei opoziţii, atât din cauza lipsei de hotărâre istorice, cât şi din cauză că nu pot să vadă dincolo de imaginile de mucava prezentate. După ce alegerile prezidenţiale vor fi câştigate de Căcărău, cei care acum stau impasibili vor reacţiona. Va fi prea târziu pentru a mai face ceva concret repede, dar va exista „The Fripturist” care să-i ajute. În anii ce vor urma sper să reuşim să organizăm o rezistenţă puternică faţă de „ocupaţia” rusofilă ce va să vină. Pentru orice, „The Fripturist” va fi aici pentru voi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Etichete

Recent Posts

Rezistenţa democratică se bazează şi ea pe ceva. Să încercăm împreună să rezistăm „ocupaţiei” ce vine, să vorbim despre doctrine, despre ideologii şi despre politica onestă, absentă deocamdată în România.

Unordered List